Uzturs

Uztura rekomendācijas pacientiem ar iekaisīgo zarnu slimībām

Pacientiem ar iekaisīgo zarnu slimību (čūlainais kolīts, Krona slimība) uzturam jābūt mehāniski saudzējošam ar pietiekoši augstu kalorāžu (40 – 50 kcal/kg svara) un olbaltumvielu daudzumu (1 – 1,5 g/kg svara). Jāēd mazākām porcijām, bet biežām ēdienreizēm, kas mazina zarnu sieniņu iestiepumu.

Akūts periods

Akūtā (aktīvā vai saasinājuma) periodā, kas izpaužas ar iekaisuma pazīmēm: sāpēm vēderā, caureju ar vai bez asinīm un paaugstinātu ķermeņa temperatūru, ir jāievēro, ka:

  • jāizslēdz ceptus, treknus asus ēdienus, asas un treknas mērces, pīrāgus un konditorejas izstrādājumus, kas pastiprināti veicinās gremošanas sulu izdali un paātrinās zarnu darbību, kā arī produktus, kas var radīt vēdera pūšanos: svaigi, skābēti kāposti, svaigi burkāni, āboli, zirņi, pupas, marinēti/skābēti dārzeņi, konservi, kūpinājumi (gaļa, zivis, putnu gaļa), gāzēti dzērieni, alus, kvass.
  • jācenšas nelietot produktus, kas veicina vēdera izeju: biešu salāti, žāvētas plūmes, kviešu klijas, graudu maize, termiski un mehāniski neapstrādātus ēdienus, kas ir mehāniski traumējoši iekaisušām zarnu gļotādām.

Akūtā (aktīvā vai saasinājuma) periodā uzturā Ir atļauts lietot:

  • dārzeņus un saknes vārītas, sutinātas, caurberztas (caur rīvi vai gaļas mašīnu sasmalcinātas putrveida konsistencē);
  • vairākkārtīgi caur gaļas mašīnu sasmalcināta liesa gaļa, liesas zivis, putnu gaļa bez ādas, kuras var pasniegt vārītu, sautētu, tvaikos sutinātu frikadeļu vai kotlešu veidā;
  • no zupām ir atļauti vāji buljoni, kas satur caurberztas vārītas saknes un vairākkārtīgi samaltas gaļas, zivs vai vistas kotletes;
  • mīkstu, vārītu olu, omletes (1 – 2 olas dienā);
  • svaigi pagatavots biezpiens, ne sāļie sieri, jogurts (bez cukura), kefīrs – skābpiena produkti ir vieglāk panesami;
  • putras (rīsi, auzu pārslas, griķi, mannā) kārtīgi izvārītas (ūdenī), klāt var nedaudz pieliet pienu (putras pagatavošanā) ~ 50 – 100 ml;
  • dzērienus, kuri satur miecvielas un mazina šķidro vēdera izeju: stipra melnā tēja, ūdeni pagatavots kakao, mežrozīšu augļu un melleņu novārījums;
  • no saldiem ēdieniem mēreni saldinātus ķīseļus, kuri satur stērķeli (kartupeļu milti) vai želejas.

Remisijas periods

Remisijas periods ir periods, kad pacients noteiktu laiku ir saņēmis medikamentozo terapiju, ir izzudušas sāpes, normalizējusies vēdera izeja un ir mazinājusies iekaisuma reakcija resnās zarnas gļotādā.

Remisijas periodā uzturā ir ieteicams lietot:

  • dažādas saknes, dārzeņus (svaigu salātu, sautētā, tvaicētā, vārītā veidā), augļus, svaigi spiestas augļu sulas (vēlams ar visiem biezumiem), svaigie augļi un dārzeņi ir dabīgais vitamīnu avots;
  • šķiedrvielas, no tām vēlamās ir: auzu pārslas, graudu putras, šķiedrvielas svaigo dārzeņu veidā, vēlākā periodā ieteicamas kviešu klijas (uzmanīgi, jo iespējama pastiprināta zarnu gāzu veidošanās);
  • polisaharīdus sorbitolu, laktulozi, pektīnu, inulīnu (uztura bagātinātāju veidā – pulveros, tabletēs, kapsulās), kad ir izteikti kūtra vēderizeja (resnās zarnas satura evakuācijas veicināšanai);
  • gaļas, zivs, putnu gaļas ēdieni (vēlami vārītā, sautētā, sutinātā veidā, jo gaļas produkti ir pilnvērtīgāk apstrādāti, jo tie vieglāk uzsūcas un labāk nodrošina organismu ar nepieciešamām olbaltumvielām);
  • noteikti ir jālieto olas, pienu (ja labi panes), skābpiena produktus: biezpienu, jogurtus, kefīru, paniņas, sieru, jo piena produkti ir ne tikai labs olbaltumvielu avots, bet arī kalcija un fosfora avots, kas ir nepieciešams kauliem;
  • Čūlainā kolītā, iekaisuma procesa laikā ir traucēta šo minerālvielu uzsūkšanās, bez tam jāatceras, ka pacienti, kuri ilgstoši saņem glikokortikoīdus, kalcija trūkums organismā attīstās ātrāk un ir lielāks risks osteoporozes attīstībai;
  • ir vēlams bagātināt dienas uzturu kombinējot dažādus produktus, kuri ir bagāti ar olbaltumvielām ( olas + piens; omletes + biezpiens; gaļa, zivis + biezpiens, vārīti kartupeļi + biezpiens).
  • augu eļļas, kuras ir ne tikai kaloriju avots, bet arī ir materiāls jauno zarnas gļotādu šūnas apvalku atjaunošanas procesam;
  • sakarā ar to, ka pacients ir spiests ilgstoši lietot medikamentozo terapiju (sulfasalazīnu, glikokortikoīdus), lai izvairītos no nevēlamajiem paasinājumiem, papildus ir jāuzņem B grupas vitamīni, dzelzs, kalcijs, cinks, kas var mazināt šo medikamentu blakus parādības.

Šīs rekomendācijas neaizvieto dietologa konsultāciju.

Nav pierādīts, ka diētas rekomendācija varētu mainīt slimības gaitu, bet saprātīgi pielietotas noteikti uzlabos Jūsu pašsajūtu un dzīves kvalitāti.

Avots: Dr. Edgars Bodnieks, Paula Stradiņa Klīniskā Universitātes Slimnīca, Gastroenteroloģijas Centrs
Versija 2.1 – 02.01.2012. Gastroenteroloģijas Atbalsta Biedrība©